آشپزخانه شما در خط مقدم نبرد با آلودگیها قرار دارد. هیچ قسمت دیگری در خانه شما بیشتر از آشپزخانه در معرض خطر تسلیم شدن به چربيها، باکتریها و ذرات غذا نیست. پاشیده شدن غذا، پخش شدن ظروف کثیف روی کانتر و حتی بخار اجاق گاز میتواند به سرعت آشپزخانه شما را کثیف کند.
بنابراین بهتر است هرچه زودتر یاد بگیرید که چگونه این بخش مهم از منزل خود را تمیز کنید. هوم پلاس در این مقاله یک راهنمای کامل برای تمیز کردن آشپزخانه را در اختیار شما قرار میدهد.
مواد لازم برای تمیز کردن آشپزخانه
توصیه میشود قبل از تمیز کردن آشپزخانه، کلیه مواد لازم را آماده کرده و در دسترس نگه دارید:
- سطل زباله
- سبدی برای جمعآوری وسایلی که متعلق به آشپزخانه نیستند
- مایع ظرفشویی
- پاک کننده چندمنظوره
- اسفنج تمیز
- اسکاچ ظرفشویی
- جارو، تی یا جاروبرقی
- دستکش ظرفشویی
مراحل تمیز کردن آشپزخانه
- وسایل مورد نیاز برای تمیز کردن آشپزخانه را آماده کنید. ارزش این مرحله را دست کم نگیرید. تلاش برای پیدا کردن مواد پاک کننده، پارچههای تمیز، اسفنجها و .. در بحبوحه تمیز کردن آشپزخانه نه تنها زمان با ارزش شما را هدر میدهد، بلکه خطر حواسپرتی را افزایش داده و باعث میشود فراموش کنید که تا چند لحظه پیش روی چه چیزی کار میکردید.
- سینک ظرفشویی را با آب داغ و چند قطره مایع ظرفشویی پر کنید. اگر سینک دوتایی دارید، یکی را به شستن ذرات غذا و آشغالها از روی وسایل اختصاص داده و از سینک دیگر برای خیس کردن ظروف در محلول آب داغ و مایع ظرفشویی استفاده کنید. آزاد نگه داشتن یکی از سینکها این امکان را به شما میدهد تا در هنگام کار، ذرات چسبیده به ظروف را در سینک دیگر ریخته و به شستشو در سینک پر از آب برگردید. آب باید تا جای ممکن داغ باشد، زیرا به تدریج و در طول استفاده از آن سرد میشود.
- مواد چسبیده به ظروف را در سطل زباله یا سینک دوم بریزید. اگر سینک دوتایی ندارید یا دسترسی به سطل زباله دشوار است، میتوانید ذرات چسبیده را درون یک بشقاب کثیف بریزید.
- ظرفهای کثیف را درون آب قرار دهید. از ظرفهایی شروع کنید که شستن آنها با دست یا ماشین ظرفشویی دشوارتر است. ظروف بهشدت آلوده را در کف سینک قرار دهید. ظروف بزرگ مانند قابلمهها و تابهها را با آب داغ و چند قطره مایع ظرفشویی پر کنید و روی کانتر قرار دهید تا خیس بخورند.
- در حالی که ظرفهای کثیف خیس میخورند، آشپزخانه را از زبالههای ریختهشده روی کف، کانتر، درون کشوها و کابینتها پاک کنید. نگران چیزهایی که در جای خود قرار ندارند، یا اصلا متعلق به آشپزخانه نیستند نباشید؛ در ادامه تمیز کردن آشپزخانه به سراغ آنها نیز خواهید رفت. فعلا فقط روی جمعآوری زبالهها تمرکز کنید.
- به سراغ جمع کردن وسایلی بروید که متعلق به آشپزخانه نیستند. همه این وسایل را درون یک سبد بزرگ قرار دهید. اگر از نعمت کمک نفر دوم برخوردار هستید، مسئولیت قرار دادن هر یک از وسایل در جای خود را به او بسپارید. اگر تنها هستید، تمیز کردن آشپزخانه را برای قرار دادن وسایل در جای خود متوقف نکنید.
- تمام وسایلی که متعلق به آشپزخانه هستند، اما در جای درست قرار ندارند را روی کانتر جمع کنید. اجازه ندهید با تغییر چیدمان وسایل در کابینتها حواس شما از تمیز کردن آشپزخانه پرت شود؛ کافی است هر وسیله را در جای خود قرار دهید.
- ظروف کثیف را در ماشین ظرفشویی قرار داده یا به سراغ شستشوی دستی آنها بروید. اگر ماشین ظرفشویی ندارید یا دوست ندارید از آن استفاده کنید، روند شستن ظرفها میتواند میزان زیادی از وقت شما را به خود اختصاص دهد. در صورت امکان از چند نفر دیگر کمک گرفته و یک صف برای شستشو، آبکشی، خشک کردن و قرار دادن ظروف در جای خود ایجاد کنید. این کار میتواند یک راهحل عالی برای جلب مشارکت اعضای خانواده باشد. آب کثیف را تخلیه کرده و پس از پر کردن مجدد سینک به سراغ شستن ظروف کثیف بروید.
- کانتر، لوازم شستشو و سینک ظرفشویی را به خوبی بشویید. آبکشی اسفنجها و پارچههای استفادهشده کافی است و نیازی به ضدعفونی کردن آنها در این مرحله نیست. سطوح قابل مشاهده را با استفاده از یک پارچه تمیز و پاک کننده چند منظوره تمیز کنید. مایکروویو و فر را باز نکرده و تنها سطح بیرونی آنها را تمیز کنید.
- کف آشپزخانه را با استفاده از جارو، تی یا جاروبرقی تمیز کنید.
- کیسه زباله را بیرون ببرید. اگر سطل زباله پر است یا موعد بیرون بردن زبالهها نزدیک است، کیسه زباله را در سطل قرار نداده و از یک کیسه زباله جدید استفاده کنید تا دوباره آماده جمعآوری ذرات ناخواسته شود.
چک لیست تمیز کردن آشپزخانه در خانه تکانی
استفاده از یک چک لیست جامع برای تمیز کردن تمام نقاط آشپزخانه، همان چیزی است که تفاوت یک فرد تازهکار و حرفهای را مشخص میکند. معمولا در بحبوحه تمیز کردن آشپزخانه، بسیاری از نقاط مهم را فراموش کرده و تنها پس از پایان فرآیند تمیزکاری متوجه آنها میشویم. با دنبال کردن چک لیست زیر، هیچیک از نقاط مهم آشپزخانه از قلم نخواهند افتاد.
کشوها
- همه وسایل را بیرون بیاورید.
- وسایل را به سه دسته "نگه داشتنی"، "اهدا کردنی" و "دور انداختنی" تقسیم کنید.
- کشوها را پاک کنید.
- کشوهای آسیبدیده را تعویض یا تعمیر کنید.
- وسایل را در جای خود قرار دهید.
- درب و دستگیرهکشوها را تمیز کنید.
کابینتها
- همه وسایل را بیرون بیاورید.
- وسایل را به سه دسته "نگه داشتنی"، "اهدا کردنی" و "دور انداختنی" تقسیم کنید.
- کابینتها و قفسهها را پاک کنید.
- کفیهای پارهشده یا قطعات آسیب دیده را تعویض یا تعمیر کنید.
- وسایل را در جای خود قرار دهید.
- درب و دستگیرهکابینتها را تمیز کنید.
- دربهای شیشهای را با استفاده از شیشه پاککن تمیز کنید.
کانتر (پیشخوان)
- قفسه قاشق و چنگالها و آب چکان را خالی کرده و وسایل را پس از تمیز کردن، در جای خود قرار دهید.
- وسایل کوچک را از روی کانتر بردارید.
- وسایلی که به ندرت استفاده میشوند را در کابینت قرار دهید.
- سینی توستر را تمیز کنید.
- دستگاه قهوهساز یا کتری را رسوبزدایی کنید.
- مایکروویو را از داخل و خارج تمیز کنید.
- ظرف چاقو را تمیز کرده و در صورت امکان، چاقوها را تیز کنید.
- استند حوله کاغذی را تمیز کنید.
- ظرف / سبد میوهها را بشویید.
بیشتر بخوانید: چگونه سینی فر را تمیز کنیم؟
اجاق گاز و فر
- درب فر را از داخل و خارج تمیز کنید.
- فر را روی چرخه "خود پاکساز" قرار دهید.
- تمام دستگیرهها و توریها را بیرون آورده و بشویید.
- صفحه چدنی اجاق گاز را تمیز کنید.
- هود را از داخل و خارج تمیز کنید.
یخچال و فریزر
- تمام مواد غذایی را از یخچال و فریزر خارج کنید.
- هر مادهای که منقضی یا کهنه شده یا غیرخوراکی است را دور بریزید.
- قفسهها را پاک کنید.
- سینیهای یخساز را بشویید.
- کشوها را بیرون آورده و با محلول سرکه سفید و آب بشویید.
- مواد غذایی را مرتب کرده و در یخچال و فریزر قرار دهید.
- قسمت بالای یخچال را شسته یا گردگیری کنید.
- تمام آهنرباها و کاغذها را از روی درب یخچال جدا کنید.
- درب یخچال و فریزر را پاک کرده و آهنرباها و کاغذها را مجددا روی آن بچسبانید.
- سیمپیچ پشت یخچال را با استفاده از جاروبرقی گردگیری کنید.
سینک و ماشین ظرفشویی
- زهکشها و دریچه سینکها را تمیز کنید.
- سینک ظرفشویی، شیر آب و دستگیره آن را شسته و برق بیاندازید.
- اسفنجها و اسکاچظرفشویی را در جای خود قرار دهید.
- قفسه آبچکان را بشویید.
- فضای داخلی ماشین ظرفشویی را تمیز کنید.
- درب ماشین ظرفشویی را از داخل و خارج پاک کنید.
- ماشین ظرفشویی را خالی کرده و چرخه ضدعفونی کننده با حرارت بالا را اجرا کنید.
اشتباهات رایج در تمیز کردن آشپزخانه
استفاده از روشهای اشتباه برای تمیز کردن سطوح، ترکیب کردن شویندههای مختلف با سفید کننده، عدم رعایت ترتیب صحیح در شستشوی ظروف و فراموش کردن چیزهایی که دیده نمیشوند، تنها بخشی از اشتباهات رایج در تمیز کردن آشپزخانه هستند. با دوری از اشتباهات زیر، آشپزخانه خود را تمیز و درخشان نگه دارید.
اگر اسفنج یا اسکاچ ظرفشویی خود را بهطور مرتب تعویض نکنید، باکتریها از طریق اسکاچ آلوده به سایر نقاط آشپزخانه منتقل خواهند شد. در حقیقت، یک بررسی علمی نشان داد که 77 درصد اسکاچها و اسفنجهای ظرفشویی دارای باکتریهای مضر و 86 درصد آنها دارای مخمر و کپک هستند. توصیه میشود اسکاچها را بهطور روزانه شسته و ماهی یکبار آنها را عوض کنید.
- فراموش کردن چیزهایی که دیده نمیشوند
یکی از اشتباهات رایج در تمیز کردن آشپزخانه این است که افراد گمان میکنند اگر آلودگی مقابل چشمان آنها نباشد، وجود ندارد. بیشتر افراد داخل مایکروویو را تمیز میکنند، اما سقف آن را نادیده میگیرند. همین مشکل در مورد داخل کشوها، قسمت پایین یخچال و همچنین قفسه پایینی کابینتها نیز وجود دارد.
یک لحظه مکث کنید و به آنچه در سینک ظرفشویی شما میگذرد فکر کنید؛ بیشتر افراد وقت بسیار کمی را به تمیز کردن نقطهای اختصاص میدهند که گوشت خام و سایر مواد مستعد پرورش باکتری در آن شسته میشود. قبل از اینکه به سراغ قرار دادن بشقاب شام یا میوههای تازه در سینک ظرفشویی بروید، از تمیز بودن آن اطمینان حاصل کنید. توصیه میشود برای تمیز کردن سینک ظرفشویی از مقدار کمی مایع سفید کننده استفاده کنید. علاوه بر این، پس از هر بار شستشوی ظروف، سینک ظرفشویی را به خوبی آبکشی کنید.
ترفندهای تمیزکاری آشپزخانه
- برای هر وسیله مکان مناسبی را درنظر بگیرید. استفاده کردن، تمیز کردن و مرتب کردن وسایلی که جای خود را دارند بسیار راحتتر است.
- هیچگاه آمونیاک را با مایع سفید کننده مخلوط نکنید. ترکیب کردن اکثر شویندهها با مایع سفید کننده باعث ایجاد شدن بخارهای سمی میشود.
- نقاطی از آشپزخانه که دائما کثیف و بههم ریخته میشوند را شناسایی کرده و هر روز چند دقیقه از وقت خود را به تمیز کردن آنها اختصاص دهید.
- سعی کنید روز خود را با یک سینک خالی و آشپزخانه تمیز به پایان برسانید. ماشین ظرفشویی را پیش از رفتن به رختخواب راهاندازی کرده و صبح آن را تخلیه کنید.