هوم پلاس / مجله آنلاین / نکات خانه داری / همه چیز در مورد شستن لباس نوزادان و کودکان
همه چیز در مورد شستن لباس نوزادان و کودکان
1400/01/21

همه چیز در مورد شستن لباس نوزادان و کودکان

دنیای مراقبت از نوزادان و کودکان، دنیایی پر از عوامل چالش ‌برانگیز است که می‌توانند موجب استرس هر مادر و پدری شوند. ممکن است بسیاری از افراد گمان کنند که نحوه شستن لباس نوزاد نیز یکی از همین عوامل چالش ‌برانگیز است؛ اما نگران نباشید. در حقیقت، شستن لباس کودک چندان هم کار پیچیده‌ای نیست. فقط باید مراقب باشید که لباس‌های ظریف نوزاد حین شستن آسیب نبیند و چیزهایی مانند جوراب که اندازه کوچکی دارند گم نشوند. از آن‌جایی که لباس نوزادان و کودکان بیش از بزرگسالان در معرض انواع لکه‌ها قرار دارد، بهتر است که اطلاعات خود را درباره انواع روش‌های لکه‌بری افزایش دهید. با دانستن چند روش مهم و کمی تمرین، شستن لباس نوزاد برای شما به سادگی آب خوردن خواهد بود.

اهمیت شستن لباس نوزاد قبل از استفاده

به مراتب دیده شده است که پوست بسیاری از نوزادان بعد از پوشیدن یک لباس نو برای اولین بار، حساسیت نشان داده و جوش می‌زند. فرقی نمی‌کند که لباس بچه را در خانه دوخته‌اید یا از فروشگاه تهیه کرده‌اید؛ هر لباس جدیدی که قرار باشد به تن فرزند شما برود می‌بایست از قبل شسته شود. از آن‌جایی که نوزادان نسبت به بزرگسالان پوست بسیار حساس‌تری دارند، شستن لباس نوزاد پیش از استفاده، تنها راه مطمئن برای جلوگیری از آسیب‌رسیدن به پوست آن‌ها است. ضمنا نباید فراموش کنید که شوینده‌های مورد استفاده شما باید مخصوص کودکان و ملایم باشند.

نکته: بسیاری از فروشگاه‌ها اندازه لباس را با برچسب به لباس می‌چسبانند. توجه داشته باشید که پیش از شستن لباس نوزاد این برچسب‌ها را جدا کنید تا جای آن‌ها پس از شستشو چسبناک نشود یا آسیب نبیند.

انتخاب بهترین شوینده برای شستن لباس نوزاد

پیش از این که اقدام به شستن لباس نوزاد خود کنید می‌بایست مواد شوینده مناسب برای انجام این کار را انتخاب نمایید. همیشه محصولات شوینده گوناگونی با برندهای متفاوت در قفسه فروشگاه‌ها یافت می‌شوند. برخی از نوزادان به هر محصولی که دارای رایحه خاصی باشد حساسیت نشان می‌دهند. بنابراین برای آن که پوست نوزاد را تحریک نکنید بهتر است که از همان ابتدا به سراغ شوینده‌های غیرمعطر بروید.

اما یکی دیگر از راه‌های بهینه و مطمئن که پیش روی شما قرار دارد، ساخت ماده شوینده در منزل است. اگر خودتان در منزل اقدام به ساخت مواد شوینده برای شستن لباس نوزاد خود کنید، هم از ترکیبات به کار گرفته‌ شده در شوینده خود اطمینان خواهید داشت و هم از شر هزینه‌های گزاف خلاص خواهید شد. شما می‌توانید دستورالعمل‌های خانگی متعددی را برای ساخت ماده شوینده مناسب کودک در اینترنت پیدا کنید. در اغلب این دستورالعمل‌ها مواد اولیه مشابه یک‌دیگر هستند. اگر از واکنش پوست نوزاد خود در برابر ترکیبات شوینده‌ای که از بیرون خریداری می‌کنید یا در منزل می‌‌سازید اطمیمنان خاطر ندارید، می‌توانید با یک متخصص اطفال مشورت کنید تا نگرانی شما برطرف شود. در هنگام استفاده از روغن‌های خاص در شوینده نیز، مشورت با پزشک را فراموش نکنید. برای مثال تاکید می‌شود که با توجه به اثرات جانبی استروژنیک روغن پای و اسطوخودوس، از به کارگیری این دو ماده در ساخت ماده شوینده برای شستن لباس نوزاد خودداری کنید. فراموش نکنید که شوینده‌ خریداری‌ شده یا ساخته‌شده در منزل، یک ترکیب شیمیایی است که باید از دسترس کودکان دور نگه داشته شود. بنابراین آن‌ها را در قسمت بالایی قفسه‌های موجود در خانه نگهداری کنید.

روش صحیح شستشوی لباس نوزادان و کودکان

چگونه لباس کودک خود را با دست بشویید؟

ممکن است بر روی اتیکت لباس کودک شما ذکر شده ‌باشد که بهتر است این لباس با دست شسته شود یا خودتان به دلایل زیادی ترجیح بدهید که به جای استفاده از ماشین لباسشویی از روش شستشوی دستی برای شستن لباس نوزاد خود استفاده کنید. در ادامه به اصلی‌ترین مراحل شستن لباس نوزاد با دست اشاره می‌کنیم:

روش صحیح شستشوی لباس نوزادان و کودکان
  1. دمای آب را تنظیم کنید

    دمای آب برای شستن لباس نوزاد و کودک باید به گونه‌ای انتخاب شود که شوینده بتواند در آن دما عملکرد مناسبی داشته‌ باشد و ضمن حفظ بافت لباس کودک، چرک‌ها و بوی بد آن را نیز از بین ببرد. وان حمام یا لگن شستشو را پیش از شستن لباس کاملا تمیز و ضدعفونی کنید. معمولا دمای آب مورد نیاز بر روی اتیکت لباس کودک درج می‌‌شود. در غیر این صورت وان یا لگن را از آب با دمای ۳۵ تا ۴۰ درجه سانتی‌گراد پر کنید. برای شستن پوشک پارچه‌ای و لباس زیر کودک دمای آب را بالاتر ببرید تا هرگونه اثر عفونت و بوی بد از بین برود.
  2. شوینده مناسب را به آب اضافه کنید

    مقدار مناسبی از شوینده را در آب بریزید و هم بزنید تا کف کند. اگر لباس بچه زیپ‌دار است، پیش از شستشو آن را ببندید. لباس‌ها را یکی یکی در آب قرار دهید و آن را به آرامی در آب حرکت دهید. از کشیدن، سابیدن و چلاندن لباس خودداری کنید و در هر مرحله از پاکسازی لباس آن مرحله را با فشار کم و به آرامی انجام دهید. اگر روی سطح لباس لک شده ‌است، بهتر است که پیش از شستشو متناسب با نوع لکه عمل لکه‌زدایی را انجام دهید.
  3. اجازه دهید تا لباس خیس بخورد

    ابتدا اجازه بدهید تا چند دقیقه لباس نوزاد در محلول آب و شوینده خیس بخورد. سپس لباس را به یک لگن با آب تمیز منتقل کرده و شستشو را تا زمان پاکسازی کامل لباس‌ها از کف ادامه دهید.
  4. لباس‌ها را خشک کنید

    لباس‌‌ها را در این مرحله نچلانید. بلکه به آرامی و بدون هیچ فشاری آن را بپیچید تا آب از لباس خارج شود. لباس کودک خود را در هوای آزاد قرار دهید تا خشک شود. جایی را انتخاب کنید که گردش هوای خوبی وجود داشته ‌باشد اما آن را در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار ندهید چرا که ممکن است این کار موجب آسیب ‌رسیدن به بافت لباس شود. البته بهتر است که پوشک‌های پارچه‌ای و لباس زیر کودک را زیر تابش مستقیم آفتاب خورشید قرار دهید چرا که اشعه آفتاب به‌عنوان یک ضدعفونی‌کننده طبیعی عمل می‌کند. معمولا شستن لباس نوزاد با دست راه مطمئن‌تری برای پاکسازی آن است اما اگر می‌خواهید در وقت خود صرفه‌جویی کنید می‌توانید از ماشین لباسشویی کمک بگیرید.

چگونه می‌توانید لباس نوزاد را ضد عفونی کنید؟

علاوه بر شستن لباس نوزاد، ضدعفونی کردن آن نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. در اینجا چند روش برای ضد عفونی کردن لباس نوزاد را به شما معرفی می‌کنیم:

  1. اولین قدم در ضد عفونی کردن لباس نوزاد، شناسایی و شستشوی مقدماتی لکه‌های احتمالی است. از آنجا که اکثر لکه‌های روی لباس نوزاد، مانند مواد حاوی گوشت یا شیر مادر، پروتئینی هستند و پروتئین نیز خطرناک‌ترین انواع باکتری‌ها را به خود جذب می‌کند، شناسایی و شستشوی مقدماتی از اهمیت فوق‌العاده‌ای برخوردار است. این مرحله باید پیش از خیساندن لباس انجام شود. اطمینان حاصل کنید که لکه‌ها با استفاده از مواد شوینده مخصوص کودک، که در بیشتر داروخانه‌ها یافت می‌شوند، از بین بروند.
  2. هرگونه بزاق، آب دماغ و ترشحات خشک شده را از روی لباس بتراشید. اهمیت این مرحله در این است که ترشحات بدن نوزاد، مانند لکه‌های پروتئینی، مملو از باکتری‌های مضر هستند و می‌توانند به محل تکثیر باکتری‌هایی تبدیل شوند که در گذشته کودک شما را بیمار می‌کردند و اکنون از طریق ترشحات بدن نوزاد به روی لباس منتقل می‌شوند. این نقاط را با استفاده از شوینده‌های ضدعفونی کننده‌ مخصوص کودک به طور کامل تمیز کنید. این مرحله نیز بایستی پیش از خیساندن لباس نوزاد انجام شود.
  3. لباس نوزاد را در محلول سرکه سفید قرار دهید تا خیس بخورد. سرکه سفید یک ضدعفونی کننده اثبات شده است که به علت طبیعی بودن برای پوست کودک خطری نخواهد داشت. به یاد داشته باشید که سرکه خالص بیش از حد اسیدی است و برای رقیق کردن آن بایستی یک یا دو فنجان سرکه سفید را با یک سطل آب مخلوط کنید و سپس لباس نوزاد را پیش از شسشتو، به مدت ۳۰ دقیقه در آن بخیسانید.

نکات شستن لباس نوزاد با ماشین لباسشویی

هرچند توصیه می‌شود فرآیند شستن لباس نوزاد با دست انجام شود، اما انجام این کار می‌تواند وقت‌گیر و طاقت‌فرسا باشد. به همین دلیل، والدینی که قادر به شستشوی دستی لباس نوزاد خود نیستند، می‌توانند با کمک گرفتن از نکات زیر، بهترین نتیجه را از شستن لباس نوزاد با ماشین لباسشویی دریافت کنند.

 
  1. لباس‌های نوزاد را قبل از لباس‌های خود بشویید

    ماشین لباسشویی می‌تواند کانون گرم باکتری‌های مضر باشد؛ برای جلوگیری از انتقال برخی از باکتری‌های لباس شما به لباس نوزاد، اطمینان حاصل کنید که ابتدا لباس‌های نوزاد شسته شود.
  2. لباس نوزاد را از قبل با صابون خیس کنید

    یک روش عالی برای اطمینان از شستشوی کامل لباس این است که نصف فنجان شوینده مخصوص کودک را در یک سطل آب با دمای ۳۵ درجه سانتی‌گراد حل کنید و لباس‌های نوزاد را پیش از قرار دادن در ماشین لباسشویی، برای نیم ساعت در آن بخیسانید.
  3. لباس نوزاد را دو بار آبکشی کنید

    برای اطمینان از پاک شدن کامل صابون از پارچه و شسته شدن باکتری‌ها، چرخه آبکشی را دو بار اجرا کنید؛ یک بار با مخزن دارای شوینده و یک بار دیگر بدون صابون یا مواد شوینده. در واقع، چرخه آبکشی دوم باید تنها با استفاده از آب اجرا شود. به یاد داشته باشید، همواره می‌توانید از دکتر خود در مورد نحوه شستن لباس نوزاد در ماشین لباسشویی و توصیه‌ها و راهنمایی‌های بیشتر سوال کنید.
  4. لباس نوزاد را به‌طور کامل خشک کنید

    لباس نوزاد را می‌توان مانند هر لباس شخصی دیگری خشک کرد. چیزهایی مانند ژاکت و لباس‌های توری باید بر روی یک سطح افقی گذاشته شوند تا در طول فرآیند خشک شدن شکل خود را از دست ندهند. با این حال، اکثر لباس‌های دیگر را می‌توان در خشک‌کن قرار داد.

شاید فکر کنید که همه آن لباس‌های ریز خیلی زود خشک می‌شوند، اما در حقیقت این‌طور نیست. کاهش سطح باعث می‌شود خشک شدن لباس نوزاد کمی بیشتر طول بکشید. برای سرعت بخشیدن به روند کار، می‌توانید یک حوله خشک و تمیز را در خشک‌کن بیندازید تا به خشک شدن لباس‌های نوزاد شما کمک کند. بهتر است از نرم‌ کننده پارچه صرف نظر کنید یا از یک نرم کننده بدون رنگ و بدون عطر برای اینکار استفاده کنید. اگر به جای پوشک آماده، از پوشک پارچه‌ای استفاده می‌کنید، قطعا باید استفاده از نرم کننده پارچه را فراموش کنید. نرم کننده باعث جمع شدن پوشک‌ها شده و قدرت جذب آن‌ها را کاهش می‌دهد. خشک شدن لباس نوزاد در هوای آزاد به جای استفاده از خشک‌کن چندین مزیت دارد. آفتاب می‌تواند لباس‌های سفید را سفیدتر کرده و باعث درخشان‌تر شدن آن‌ها شود. بعلاوه، نور خورشید به علت خاصیت ضدعفونی‌ کنندگی خود، به از بین رفتن باکتری‌های مضر از روی لباس نوزاد کمک می‌کند.

نکات مهم در شستشوی لباس نوزادان و کودکان

  1. آیا لازم است لباس نوزاد را قبل از اولین استفاده بشوییم؟

    بله، شستن لباس نوزاد پیش از اولین استفاده بسیار توصیه می‌شود، زیرا لباس‌های کودک شما پیش از خرید در معرض باکتری‌های زیادی، از فروشگاه و خط تولید گرفته تا سایر عناصر خارجی، قرار دارد.
  2. آیا استفاده از نرم کننده پارچه و ورق خشک‌کن مجاز است؟

    نرم کننده‌های پارچه مایعاتی هستند که در طی فرآیند شستشو استفاده شده و باعث نرم شدن الیاف لباس می‌شوند. ورق‌های خشک‌کن، ورق‌هایی به اندازه دستمال کاغذی هستند که همراه با لباس‌ها در خشک‌کن برقی قرار می‌گیرند تا از تجمع الکتریسیته ساکن بر روی لباس‌ها جلوگیری کرده و همچنین الیاف لباس‌ها را نرم‌تر کنند. هم نرم کننده و هم ورق خشک‌کن از مواد شیمیایی استفاده می‌کنند که می‌تواند پوست نوزاد را تحریک کند و همچنین رایحه آن‌ها نیز برای کودک نامطلوب است. متخصصان پزشکی موافق استفاده از نرم کننده و ورق خشک‌کن نیستند، زیرا پوست نوزاد استعداد بالایی برای تحریک شدن و آلرژی دارد.
  3. اگر کودک حساسیت پوستی داشته باشد، چه باید کرد؟

    اگر کودک شما حساسیت پوستی دارد، بهتر است برای فهمیدن دلیل حساسیت پوستی با پزشک مشورت کنید. همچنین توصیه می‌شود برای نوزادان مبتلا به حساسیت پوستی از شوینده‌های مخصوص کودک استفاده کنید. این شوینده‌ها را می‌توان در بیشتر داروخانه‌ها یافت. در صورت احساس نیاز به تغییر مواد شوینده مخصوص کودک، می‌توانید با پزشک خود مشورت کنید.

هرگز فراموش نکنید که مواد شیمیایی ممکن است واکنش‌های شدیدی روی پوست کودک شما ایجاد کنند و باعث آلرژی و عفونت‌هایی شوند که به نوبه خود می‌توانند منجر به جوش، دلمه، زخم و بریدگی شوند. اگر هر یک از موارد بالا را در نوزاد خود مشاهده کردید، بلافاصله با یک پزشک متخصص مشورت کنید. همچنین بسیار مهم است که در هنگام شیر دادن به نوزاد، از مواد شوینده معطر روی لباس خود استفاده نکنید. این امر به این دلیل اهمیت دارد که مواد شیمیایی موجود در لباس شما می‌تواند به پوست کودک منتقل شود. از آنجا که در هنگام حمل نوزاد، دهان او با لباس شما تماس پیدا می‌کند، این مواد شیمیایی می‌توانند توسط کودک مصرف شوند که اهمیت توجه به این مساله را دوچندان می‌کند. لطفا قبل از انتخاب مواد شوینده برای شستن لباس نوزاد خود، تحقیق کرده و دستورالعمل‌های ذکر شده بر روی بسته‌بندی را با دقت دنبال کنید. صابون‌های مختلف می‌توانند از مواد مختلفی استفاده کنند که هر یک می‌توانند تاثیری متفاوت بر روی پوست نوزاد شما داشته باشند. آزمون و خطا می‌تواند به شما کمک کند تا یک ماده شوینده مناسب را برای پوست نوزاد خود پیدا کنید.

نتیجه گیری

شما باید از حوله شستشو و ملافه‌ها گرفته تا هر چیز دیگری که پوست کودک شما را لمس می‌کند را بشویید. با این وجود، در هنگام شستشوی دستی، همیشه آن‌ها را تمیز نگه داشته و لباس‌های نوزاد خود را باملایمت بشویید. علاوه بر این، صبر و شکیبایی در شستن لباس نوزاد یک نکته کلیدی است، زیرا شستن لباس نوزاد معمولا یک کار وقت‌گیر و پر زحمت است.

این مقاله را با دوستان خود به اشتراک بگذارید
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.