استفاده روزانه از مسواک باعث پاک شدن باکتریها از سطح دندان و زبان میشود. میکروبها، بقایای مواد غذایی و باکتریها بر روی موی مسواک باقی میمانند. اگر به تازگی مبتلا به آنفولانزا یا سرماخوردگی شده باشید، ویروسها بر روی موهای مسواک باقی ماندهاند و لازم است که برای اطمینان از تمیز بودن، قبل از هربار استفاده، مسواک خود را تمیز بشویید. روشهای متفاوتی برای تمیز کردن و ضدعفونی مسواک وجود دارد که برخی از آنها موثرتر هستند. استریل کردن مسواک در دوران سرماخوردگی، بعد از هر بار استفاده، مانع از انتقال بیماری به سایر اعضا خانواده میشود. مسواکها بستر مناسبی برای رشد میکروبها و باکتریها به حساب میآیندو آلوده بودن آنها موجب پوسیدگی دندانها، آسیب دیدن لثهها و بوی بد دهان میشوند. هوم پلاس قصد دارد تا در این مقاله، روشهای مختلف برای ضدعفونی مسواک را به شما همراهان دوستداشتنی و همیشگی معرفی کند.
انجمن ملی دندانپزشکی، توصیه میکنند که هر ۳ ماه یکبار مسواک خود را تعویض کنید؛ زیرا طی مطالعات انجام شده، نشان دادهاند که استفاده نادرست از مسواکها سبب تجمع باکتری بر روی موهای مسواک میشود. هر چقدر فاصله زمانی استفاده از مسواک و ضدعفونی کردن آن طولانیتر باشد، احتمال تجمع میکروارگانیسمهای مضر بر روی ۀن افزایش مییابد. دهان انسان مجموعهای از میکروارگانیسمها است و تقریبا ۷۰۰ کلاس باکتری، میکروب و قارچ در بذاق دهان یافت میشود که برخی از آنها مضر نیستند. برخی از میکروارگانیسمها از میزبان خود محافظت میکنند؛ آنها از باکتریهای مضر داخلی در مقابل باکتریهای سمی خارجی محافظت میکنند. در ادامه به بررسی انواع روشهای ضدعفونی کردن مسواک میپردازیم.
«مقاله "راهنمای تمیز کردن توالت فرنگی" هوم پلاس را از دست ندهید»
برای ضدعفونی مسواک بعد از هربار استفاده، آن را به مدت ۵ دقیقه درون محلول دهانشویه قرار دهید. دهانشویهها حاوی مواد خشن جهت ضدعفونی کردن دهان هستند، قرار دادن مسواک به مدت طولانی درون این محلول، روند فرسودگی موهای مسواک را افزایش میدهد.
نکته: به هیچ عنوان مایع ضدعفونی که برای استریل کردن مسواک از آن استفاده کردهاید را غرغره نکنید؛ زیرا میتواند باکتری و ویروسها را مجددا به دهان شما منتقل کند.
یکی از رایجترین و قدیمیترین روشها برای ضدعفونی مسواک، قرار دادن آن به مدت ۳ دقیقه درون آب داغ است. هفتهای یکبار قرار دادن برس مسواک در آب داغ باعث از بین رفتن باکتریها و ویروسها میشود.
نکته: برای تاثیر بیشتر، میتوانید مقداری نمک را درون آب داغ حل کنید، سپس مسواک را به مدت ۳۰ ثانیه درون آن قرار دهید تا به خوبی استریل شود.
محلول پاککننده دندان مصنوعی حاوی مواد ضدمیکروبی است. این محلول باکتری و پلاکهای دهان را مورد هدف قرار میدهد؛ در این روش، یک قرص تمیزکننده پروتز را در یک لیوان آب ولرم بیاندازید. حالت جوشان این قرص باعث جدا شدن مواد باقیمانده از برس مسواک میشود. نکته: به هیچ عنوان از محلول پاککننده دندان مصنوعی که قبلا دندان مصنوعی درون آن قرار داشته است، برای استریل کردن مسواک استفاده نکنید.
با استفاده از نور ماوراء بنفش دستگاه یووی به راحتی برس مسواک را ضدعفونی کنید. این دستگاه قادر است ۸۶ درصد از واحدهای تشکیل دهنده کلونی باکتری را کاهش دهد.
استفاده از این اشعه در مقایسه با روشهای بالا، انتخاب موثرتری برای استریل کردن مسواک به حساب میآید. یکی از معایب این دستگاهها، گران قیمت بودنشان است.
نکته: در صورت رعایت سایر روشها، نیازی به تهیه این دستگاه نیست.
دو قاشق غذاخوری سرکه سفید و مقداری جوششیرین را در نصف لیوان آب حل کنید. سپس، به مدت ۲۰ دقیقه برس مسواک را در آن قرار دهید. در نهایت رشتههای موئی مسواک را به خوبی آبکشی کنید تا تمامی مواد از آن خارج شود.
برای ضدعفونی مسواک، میتوانید از محلول هیدروژن پراکسید استفاده کنید. در این روش، کافی است بعد از هر بار مسواک زدن، آن را به مدت ۵ دقیقه در کاسهای از هیدروژن پراکسید قرار دهید و در آخر برس مسواک را به خوبی با آب داغ بشویید.
«درمورد "محصولات ضدعفونی کننده با زمان ماندگاری ۲۴ ساعت" بیشتر بدانید»
در صورت عدم نگهداری صحیح از مسواک، این وسیله ضروری به فروشگاهی از میکروبها و بیماریها تبدیل میشود. بنابراین برای حفظ سلامت دندانها و لثه در برابر بیماریهای مختلف، باید مدام مسواکها را ضدعفونی و تمیز کرد. همه انسانها از زمان تعویض لباس آگاهی کامل دارند و به موقع سراغ کفشهای جدید میروند. اما در رابطه با مسواک و زمان تعویض آن، آگاهی کاملی ندارند. بیتوجهی به چنین موضوعی باعث بروز مشکلات جدی در زمینه بهداشت دهان و سلامت دندانها میشود. طبق توصیه دندانپزشکان، بعد از گذشت ۳ ماه، موهای مسواک خاصیت خود را از دست میدهند و دیگر به خوبی از عهده پاکسازی دندانها بر نمیآیند.
موی مسواک کودکان از بزرگسالان نرمتر است. به همین دلیل، زودتر دچار فرسودگی میشود. بنابراین، لازم است که مسواک کودکان هر ۲ ماه یکبار عوض شود. زمانی که فردی از خانواده به یک بیماری مسری مبتلا میشود، بهتر است مسواک او را تعویض کنید تا با این کار، مانع از گسترش بیماری و عفونت شود. گاهیاوقات دیگران به اشتباه از مسواک شما استفاده میکنند. در چنین حالتی، استریل کردن مسواک به هیچ عنوان توصیه نمیشود؛ زیرا فلور دهان هر کس منحصر به فرد است و استفاده از مسواک مشترک، باکترهای دهان آن فرد را به شما انتقال میدهد.