تمیز کردن تخته گوشت یکی از مهمترین جزییاتی است که برای رعایت بهداشت آشپزخانه میبایست آن را مد نظر قرار بدهید. این تختهها بر خلاف نامشان تنها برای قطعه قطعه کردن گوشت خام کاربرد ندارند. شما برای خرد کردن انواع و اقسام مواد اولیهای که برای تهیه غذا به کار میگیرید، از آنها استفاده میکنید. به همین دلیل خطر انتشار باکتریهای مضر مانند سالمونلا و ایکولای بر روی این وسیله در آشپزخانه بسیار زیاد است. خبر خوب این که، رعایت اصول بهداشتی مناسب برای تمیز کردن تخته گوشت و انجام آن به صورت منظم، این اطمینان را به شما خواهد داد که تخته آشپزخانه شما عاری از میکروب است. هوم پلاس در این مقاله بهترین روشها برای تمیز کردن تخته گوشت را در اختیار شما قرار میدهد.
مهمترین مسئلهای که در انتخاب وسایل مورد نیاز برای تمیز کردن تخته گوشت باید در نظر بگیرید، جنس تخته است. تختههای پلاستیکی و چوبی جزو رایجترین انواع تختهها هستند و هر یک از آنها شیوه شستشوی خاص خودشان را دارند. برای مثال تختههای پلاستیکی بر خلاف تختههای چوبی به دمای بالاتر از ۶۵ درجه سانتیگراد برای شستشو نیاز دارند تا باکتریها کاملا از روی سطح آنها پاک شود. اما مطمئن باشید که تمام چیزهایی که برای تمیز کردن تخته گوشت به شما معرفی خواهیم کرد به احتمال بسیار زیاد در آشپرخانه شما پیدا میشود. مثل نمک، جوش شیرین، لیمو، سرکه و ...
تخته گوشت چوبی به غیر از این که از جذابیت بصری بیشتری نسبت به نوع پلاستیکی برخوردار است، کمتر در معرض ایجاد خراش و شکاف و تجمع باکتری قرار دارد. نکات زیر برای تمیز کردن تخته چوبی بسیار مهم هستند:
اگر متوجه بوی ترش در تخته خود شدید یا میخواهید تخته چوبی شما کاملا تمیز شود از دستورالعمل زیر استفاده کنید:
تخته گوشت پلاستیکی، معمولا از محبوبیت بالایی برخوردار است. مهمترین علت این مسئله کم بودن هزینه خرید تخته پلاستیکی نسبت به تخته چوبی است. همچنین طبق باور عامه، از آنجایی که سطح تخته پلاستیکی غیر متخلخل است، استفاده از آن نیز بهداشتیتر است. اما واقعیت این است که تخته پلاستیکی بیشتر در معرض خراشیده شدن قرار دارد. به همین علت، میزان تجمع باکتری در این قسمتها نیز بسیار زیاد است. بنابراین اگر تخته مورد استفاده شما پلاستیکی است و فرسوده شده، آن را دور انداخته و یک تخته جدید بخرید.
برخلاف تختههای چوبی، برای تمیز کردن تخته پلاستیکی میتوانید آن را به ماشین ظرفشویی بسپارید. اما برای بالا رفتن طول عمر تخته بهتر است این کار را نکنید و به جای آن طبق دستورالعمل زیر تخته گوشت پلاستیکی را با دست بشویید:
اگر در حین تمیز کردن تخته گوشت، موفق به از بین بردن لکههای سرسخت نشدهاید، با یک فرمول طلایی از شر آنها خلاص شوید. جوش شیرین، آب اکسیژنه و کمی ماده شوینده مشکل را حل میکنند. ترکیب پراکسید هیدروژن یا آب اکسیژنه باعث تشکیل خمیری میشود که استفاده از آن برای از بین بردن لکهها بسیار راهگشا است.
۳ تا ۴ قاشق غذاخوری جوش شیرین، یک قاشق غذاخوری مایع ظرفشویی و ۲ قاشق غذاخوری آب اکسیژنه را مخلوط کرده و یک خمیر درست کنید. غلظت این خمیر باید به گونهای باشد که روی تمام قسمتهای تخته گوشت پخش شود. این خمیر را برای هر دو طرف تخته استفاده کنید. گاهی اوقات نیاز است که خمیر، چند ساعت یا حتی یک شب روی تخته باقی بماند تا بهترین نتیجه را بگیرید.
چرا این روش کار میکند؟ آب اکسیژنه یک ماده سفید کننده موثر است که علاوه بر از بین بردن لکهها، باعث روشن شدن سطح تخته گوشت و از بین رفتن باکتریهای آن نیز میشود. مایع ظرفشویی در این ترکیب، بر روی لکههای چربی بسیار اثرگذار است. جوش شیرین نیز مادهای است که برای تمیزکردن، لکهزدایی و از بین بردن بوی بدمواد غذایی به کار میآید.با این که استفاده از محلول وایتکس یا سفیدکننده برای از بین بردن لکه تخته پلاستیکی سریعتر و آسانتر است، اما پیشنهاد میشود که اگر وقت کافی در اختیار دارید از آن استفاده نکنید. زیرا:
شستشوی تخته گوشت با مایع ظرفشویی، موجب از بین رفتن بوی بد آن میشود. اما ممکن است بوی بد تخته در اثر استفاده مداوم، یا استفاده از موادی مانند سیر به همین سادگیها از بین نرود. در این صورت از دستورالعملهای زیر استفاده کنید. دستورالعملهای پایین را به ترتیب دنبال کرده و هر زمان که بوی بد تخته از بین رفت، فرآیند معطرسازی را متوقف کنید. اما اگر کماکان موفق به از بین بردن بوی بد تخته نشدید، از روغن نارگیل استفاده کنید. روغن نارگیل ضمن معطر کردن تخته شما باعث جلا و زیبایی تختههای چوبی نیز میشود.
سرکه سفید بهترین ماده برای ضدعفونی کردن تخته گوشت است. اسید موجود در سرکه سفید میتواند تخته گوشت را از باکتریهایی مانند ایکولای، سالمونلا و استافیلوکوک نجات دهد. برای تمیز کردن تخته گوشت با سرکه سفید، ابتدا تخته را با آب گرم و مایع ظرفشویی بشویید. سپس سرکه سفید را روی سطح تخته ریخته و اجازه دهید تا ۱۰ دقیقه روی تخته باقی بماند. این کار را برای هر دو روی تخته انجام داده و در نهایت آن را آبکشی کنید. همچنین پاشیدن جوش شیرین روی سطح تخته و اسپری کردن سرکه سفید بر روی آن باعث خوشبو شدن تخته خواهد شد.
یکی دیگر از موادی که بهطور خاص برای ضدعفونی کردن تختههایی که روی آن گوشت خرد میکنید توصیه میشود، آب هیدروژنه یا پراکسید هیدروژن است. بهتر است برای اینکه این مایع به تمامی قسمتهای تخته برسد آن را درون یک بطری مناسب بریزید و روی تمامی بخشهای تخته اسپری کنید. سپس با یک پارچه تمیز تخته را تمیز کرده و سپس آن را شسته و خشک کنید. آب اکسیژنه ۳٪ را میتوانید به راحتی از فروشگاهها و بعضا از داروخانهها تهیه کنید.