در نظر اغلب مردم داشتن یک استخر شنا، بسیار لوکس و هیجانانگیز است. اگر شما هم صاحب یک استخر هستید لازم است تا هر آنچه را که برای نظافت آن نیاز است بدانید. از آنجا که تمیزکردن استخر کار دشواری بهنظر میرسد، اغلب افراد ترجیح میدهند تا این کار را به کسانی که خدمات نظافتی انجام میدهند بسپارند. اما اگر شما یک تاجر تمام وقت یا سلبریتی ثروتمند نیستید، پیشنهاد میکنیم که هزینههای کمرشکن تمیزکردن استخر را متحمل نشده و خودتان دست به کار شوید! تعجب نکنید. کافی است تا اطلاعات مناسبی دربارهی تجهیزات تمیز کردن استخر داشته باشید و بدانید که هرچند وقت یک بار باید این کار را انجام دهید. بدین ترتیب میتوانید از شر هزینههای گزاف تمیز کردن استخر خلاص شده و در طول سال از شنا کردن در استخر تمیز خود لذت ببرید.
یکی از پرسشهای اساسی در نظافت استخر این است که هرچند وقت یکبار باید اقدام به تمیز کردن استخر کنیم؟ زمان مناسب برای انجام این کار به دو دسته کلیِ تمیز کردن استخر بستگی دارد. دسته اول نظافت جزئی و دسته دوم نظافت حرفهای آن است. در ادامه به شما خواهیم گفت که هر یک از انواع این نظافتها میبایست در چه بازهای از زمان انجام شود.
پیش از تمیزکردن استخر باید تجهیزاتی را که در ادامه معرفی میکنیم، خریداری نمایید تا نظافت استخر خود را با خیال راحت انجام دهید.
میله تلسکوپی یک ابزار جانبی مهم و پرکاربرد در نظافت استخر است. شما باید این میله را به سر دیگر ابزار نظافت وصل کنید تا بدینترتیب بتوانید کف، دیواره و همهی دیگر قسمتهای استخر خود را در ارتفاعات متفاوت تمیز کنید. ارتفاع این میلهها میبایست از ۲ تا ۵ متر قابل تغییر باشند. توجه داشته باشید که پیش از استفاده از میله تلسکوپی میبایست مطمئن شوید که این وسیله کاملا تمیز و عاری از هرگونه آلودگی است.
اسکمیر یکی دیگر از وسایل پرکاربرد در تمیزکردن استخر است. اسکیمرها برای جمعآوری زبالهها، آلایندهها و بقایای اجسامی به کارگرفته میشوند که روی سطح آب شناور هستند یا داخل آب فرورفتهاند. اسکیمرها انواع متفاوتی دارند. آن دسته از اسکیمرهایی که دستگیره آلومینیومی دارند برای استفاده روزانه مناسباند. چرا که جدا کردن زبالهها از آنها راحتتر است. انواع دیگری از اسکیمرها هستند که حجم بیشتری از زباله را از استخر تمیز میکنند اما تخلیه آنها به خصوص در هنگام خیسبودن دشوار است. در هنگام خرید هر نوع اسکیمر از کیفیت محصول اطمینان حاصل کنید تا مدت زمان کوتاهی بعد از استفاده، نشکنند و تحمل وزن سنگین را داشته باشند. همچنین در هنگام استفاده از اسکیمرها، هربار نواحی مشخصی از استخر را تمیز کنید تا کار نظافت سریعتر و با کیفیت بیشتری پیش برود.
برس استخر برای پیشگیری از تجمع آلایندهها و جلبکها و زدودن آنها از دیواره، کف و نردبان استخر استفاده میشود. اگر ارتفاع برس مورد استفاده شما کوتاه است، به هیچوجه نگران نباشید. میلههای تلسکوپی که پیش از این معرفی کردیم در اینجا به کار میآیند. برسها در انواع مختلفی به فروش میرسند. برای انتخاب برس مناسب، در هنگام خرید حتما جنس سطح استخر خود را در نظر بگیرید. برای تمیزکردن استخرهای بتونی بدون رنگ، از برسهای نایلونی و فولادی ضدزنگ استفاده کنید. برسهای استیل ضد زنگ برای سطوح سیمانی مناسب هستند. اگر جنس استخر شما از وینیل، فایبرگلاس یا بتن رنگ شده است، تنها از برسهای مویی نایلونی استفاده کنید تا سطح آن خراشیده نشود. درست مانند اسکمیرها، اطمینان از کیفیت برسها نیز بسیار مهم است. بنابراین برسی را خریداری کنید که الیاف آن در طولانی مدت قابل استفاده باشد و به راحتی به دلیل اصطکاک یا قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی از جا کنده نشوند. همچنین پس از هربار استفاده، برس را بشویید و اجازه ندهید که آلایندهها لابهلای موهای برس بچسبند.
بدیهی است که استفاده از برس برای خلاص شدن از شر از آلایندههای موجود، بهویژه آنهایی که در ته استخر جمعشده اند، کافی نیست. یکی دیگر از ابزارهایی که برای تکمیل فرآیند تمیزکردن استخر به آن نیاز دارید، یک جاروی دستی است که یک سر آن به میله تلسکوپی وصل میشود و مخزنی دارد که زبالهها را با استفاده از مکش در خود جمع میکند. شیوه کار کردن با این جاروها بسیار مشابه با جاروبرقی است. اغلب جاروهای دستی موجود در بازار که مناسب استفاده برای تمیزکردن استخر هستند، برسهای مویی مخصوص برای انواع مختلف کاشیها دارند و برخی دیگر نیز دستههای منعطفی دارند که شما را از استفاده از میلههای تلسکوپی بینیاز میکنند.
برای اطمینان از تمیزی و شفافیت آب استخر باید استفاده از مواد شیمیایی مناسب برای این کار را در دستور کار قرار دهید. در ادامه مواد شیمیایی مورد نیاز را به شما معرفی خواهیم کرد:
کلر اصلیترین ماده شیمیایی به منظور استریلکردن آب استخر برای شنا است. کلر به اشکال مختلفی مانند قرص، پودر و محلول مایع در بازار یافت میشود. استفاده از دستگاه کلریناتور به دلیل سهولت در آزادکردن کلر کارایی بیشتر دارد. همچنین قرصهای کلر سرعت بیشتری در آزاد شدن دارند. این قرصها در اندازه 3 سانتیمتری برای استخرهای کوچک و اندازه 9 سانتیمتری برای استخرهای بزرگ یافت میشوند.
مواد شوینده و ضدعفونی کننده بسیاری در بازار وجود دارند که تهیه آنها بسیار آسان است و در از بین بردن انواع لکهها و آلودگیها تاثیر چشمگیری دارند. این مواد شیمیایی با از بین بردن ناخالصیهایی مانند باکتریها، جلبکها و قارچها، آب را شفاف و سالم میکنند.
ماده لختهساز استخر که به فلوکلانت نیز مشهور است، در از بین بردن ذرات معلق آب موثر است. این مواد اغلب به عمق آب نفوذ میکنند و باعث کدرشدن آن میشوند. پس از استفاده از این مواد میبایست از سیستم فیلتراسیون شن و ماسه استفاده کرد و در انتهای کار pH آب را مورد بررسی قرار داد.
تنظیم pH آب از چند جهت دارای اهمیت است. مواد شوینده و ضدعفونی کنندهای که برای تمیزکردن استخر از آنها استفاده میکنیم، تنها زمانی کارآمد هستند که درجه pH آب در محدوده مناسبی قرار گرفته باشد. اگر آب بیش از حد اسیدی یا قلیایی باشد، این مواد کارکرد مناسبی نخواهند داشت. همچنین استاندارد نبودن سطح pH آب باعث رسوبگذاری، کدرشدن آب و آسیب دیدن پوست بدن در هنگام شنا میشود. بنابراین میبایست با بهرهگیری از مواد شیمیایی مناسب مانند اسیدکلریدریک، اسید خشک، اسید سولفوریک، سدیم بیسولفیت و ... اقدام به تنظیم pH آب کرد. همانطور که پیشتر اشاره شد، pH آب استخر نباید کم تر از ۷.۲ و بیشتر از ۷.۶ باشد.
به غیر از این مواد، فیلترهای شنی و همچنین فیلترهای کربنی که فاقد مواد شیمیایی هستند نیز در تصفیه آب استخر و از بین بردن میکروبهای موجود در آن کاربرد دارند.
حالا که تمام مواد و ابزار لازم برای تمیز کردن استخر را در اختیار دارید، میتوانید دست به کار شوید. مراحلی که در ادامه به توضیح آنها خواهیمپرداخت، جزو کارآمدترین روشهای شستشو و تمیز کردن استخر هستند.
ابتدا از اسکیمر استفاده کنید. اسکمیر را روی سطح آب قرار دهید و اجازه دهید تا شاخ و برگها و سایر مواد جامد و اجسام خارجی موجود فیلتر شوند. این کار جزو مواردی است که باید به صورت روزانه انجام دهید تا از تمیز بودن سطح آب استخر مطمئن باشید.
پس از پاکسازی سطح آب، لبه استخر، کاشیها و پلههای نردبان استخر را برس بکشید. سر برس را به یک میلهی تلسکوپی متصل کنید تا در صورت لزوم بتوانید با تنظیم ارتفاع دسته برس، مناطقی را که دسترسی سختتری دارند تمیز کنید. انجام این مرحله یک بار در هفته کفایت میکند، بنابراین در همان یک مرتبه نهایت دقت خود را در برس کشیدن سطوح به کار ببندید.
در این مرحله میبایست ته استخر را جارو بکشید. به احتمال بسیار زیاد آلایندههای موجود در آب در بسیاری از موارد به کف استخر نفوذ میکنند و با شستشوهای سطحی از بین نمیروند. بنابراین لازم است که هر هفته پس از برس کشیدن، از جاروی مناسبی که تهیه کردهاید برای تمیز کردن ته استخر و قسمتهای کثیفتر استفاده کنید.
فیلتر استخر محل تجمع بسیاری از آلایندهها است. هنگامی که مراحل پاکسازی تمام سطوح استخر به پایان رسید، به سراغ فیلتر استخر بروید و آن را تمیز کنید.
در این مرحله لازم است که سطح pH آب را ارزیابی کنید. اگر به طور مداوم از استخر خود استفاده میکنید، دستکم سه بار در هفته این کار را انجام بدهید تا در آب بیش از حد اسیدی یا قلیایی شنا نکنید. اگر سطح pH آب استخر بین ۷.۲ تا ۷.۶ نیست، از مواد شیمیایی مناسب برای تنظیم آن کمک بگیرید.
در آخر باید از قرصهای کلر برای ضدعفونی کردن آب استخر استفاده کنید. به یاد داشته باشید که پیش از استفاده ، حتما دستورالعمل روی بستهبندی کلر را به دقت مطالعه کنید و ابزار مناسبی را برای آزاد شدن کلر در آب به کار ببندید. یک قرص کلر 9 سانتیمتری به گونهای طراحی شدهاست که ظرف مدت ۷ روز میتواند 30 تا 40 هزار لیتر آب را ضدعفونی کند. بنابراین رعایت دستورالعملها متناسب با حجم کلری که استفاده میکنید از اهمیت زیادی برخوردار است.