همه انسانها با فرا رسیدن فصل سرما به فکر استفاده از لوازم گرمایشی در منزل میافتند. شومینه یکی از لوازم گرمایشی است که علاوه بر گرما، تاثیر زیادی در زیبایی خانه دارد. ایجاد آتش در شومینه، علاوه بر گرم کردن خانه، موجب ایجاد دوده و لکههای سیاه در اطراف شومینه میشود. اگر شما هم در آن دسته از افرادی هستید که از شومینهها به عنوان وسیله گرمایشی استفاده میکنند، بیشک به دنبال روشهای آسان و سریع برای تمیز کردن شومینه هستید؛ پس، تا آخر این مطلب از هوم پلاس همراه ما باشید تا نحوه تمیز کردن شومینه و اهمیت آن را با شما در میان بگذاریم.
با سرد شدن شبها، وسوسه استفاده از شومینه افزایش مییابد. اما لازم است که قبل از روشن کردن آتش، از تمیزی شومینه مطمئن شوید. توصیه ما این است که قبل از استفاده از شومینه، دودکش را بررسی نمایید تا در صورت گرفتگی دودکش، علت انسداد آن را برطرف کنید. اکثر مواقع گرفتگیها بر اثر باقی ماندن برگ درختان، چوب و لانههای حیوانات است. در چنین حالتی، احتمال آتش سوزی افزایش مییابد. از سوی دیگر، کثیفی دودکش و گرفتگی آن باعث افزایش مونوکسید کربن در فضای خانه میشود و افراد خانواده را در معرض دود قرار میدهد؛ بنابراین، با تمیز کردن شومینه خطر آتش سوزی کاهش مییابد. جدا از برطرف کردن انسداد دودکش و تمیز کردن آن، لازم است که لکههای سرسخت و دوده شومینه را برطرف کنید تا کارایی شومینه بهبود یابد. از طرف دیگر، با تمیز کردن دودههای شومینه در هزینه قبوض صرفهجویی میشود. در نتیجه، تمیز کردن و تمیز نگهداشتن شومینه را جدی بگیرید و به طور مرتب دودکش را بررسی کنید تا از تمیزی و مسدود نبودن آن مطمئن شوید.
قبل از اقدام برای تمیز کردن شومینه، خاکسترهای داخل آن را به آرامی جمع کنید تا خاکسترها در سایر نقاط خانه پخش نشود. البته در صورتی که شومینه گازسوز باشد، نیازی به تمیز کردن خاکسترها نخواهد بود. در این فرآیند، خاکسترها را با استفاده از جارو و خاکانداز جمع کنید و آنها را درون یک کیسه بریزید و محکم گره بزنید. توجه داشته باشید که هیچگونه آلودگی در این فضا باقی نماند؛ زیرا آلودگی و کثیفی شومینه باعث باعث پخش شدن این آلودگیها در فضای خانه میشود. بعد از جمع کردن و جارو کردن خاکسترها، لازم است لکههای دوده را که بر روی دیواره شومینه و کف آن است؛ پاک کنید. بعد از جمع آوری خاکستر، زمان تمیز کردن دودکش میرسد. سپس، زمان تمیز کردن لکهها و دودهها با انواع شویندههای شیمیایی یا خانگی فرا میرسد.
نکته: بهتر است هنگام تمیز کردن شومینه از ماسک، دستکش و محافظ استفاده کنید.
تمیز کردن دودکش شومینه از اهمیت بسزایی برخوردار است؛ زیرا، هنگام سوختن سوخت در شومینه، مقداری دوده و هوای گرم تولید میشود و بر روی دیوار اطراف شومینه مستقر میشود. با گذشت زمان، دودهها جمع میشوند و تبدیل به لکههای سرسخت میشود. اهمیت تمیز کردن دودکش به شرح زیر است:
بنابراین، به موقع تمیز کردن دودکش شومینه موجب پیشگیری از بروز مشکلات احتمالی میشود. برای تمیز کردن دودکش، از یک برس بلند کمک بگیرید و با استفاده از آن، تمامی دودههای چسبیده از سطوح دودکش را جدا کنید. دودهها و آلودگیها را بسابید و درون یک کیسه زباله بریزید. همچنین، میتوانید از میلههای دارای انعطاف به جای برس استفاده کنید. از سوی دیگر، هنگام تمیز کردن دودکش مانند هر روش تمیزسازی دیگر، لازم است از دستکش، ماسک و عینک محافظ استفاده کنید. قبل از تمیز کردن شومینه و دودکش، از بسته بودن شیر گاز اطمینان کسب کنید. از سوی دیگر، زمانی اقدام به تمیز کردن شومینه کنید که کاملا سرد و خاموش است.
شومینه، یکی از مهمترین قسمتهای خانه است که بیشتر از بقیه مکانها در معرض آلودگی قرار دارد. مشکل اینجاست که کثیفی شومینه به طور کامل نشان داده نمیشود. به همین خاطر، از بین بردن آن، کار دشواری است. در زیر چند روش آسان برای تمیز کردن دودههای شومینه معرفی شده است.
برای از بین بردن دودههای شومینه، میتوانید مقداری سرکه و آب را به نسبت مساوی مخلوط کنید. سپس، با استفاده از یک اسپری خالی بر روی محل اسپری کنید. بعد از اسپری کردن محلول، با کمک یک برس خشک و تمیز، شروع به حذف دودهها کنید تا به بهترین نتیجه دست پیدا کنید.
برخی از افراد معتقد هستند که استفاده از نمک در آتش، میتواند دودههای اطراف سنگ شومینه از بین ببرد. البته لکههای ناشی از دودههای قدیمی را نمیتوان با استفاده از این روش به طور کامل حذف کرد.
لکههای دود، حاوی مقداری رسوبات کربنی و چرب است که میتواند باعث ایجاد لکههای سرسخت و سمج در اطراف شومینه شود. دودهها به مرور زمان به لکههای جامد و سفت تبدیل میشوند.